torsdag den 11. oktober 2012

Hjemmelavet mejeriprodukter


HJEMMELAVET SØDMÆLKSOST


 


Pga. sygdom er jeg nødt til at købe min sødmælk.
2 liter skal der lunes.




Der er bestil osteløbe, vi har valgt den vegetabiske variant. Den oprindelige er, hvad jeg kan læse mig frem til lavet af kalvemave - der stod jeg så af! Jeg er ikke så super til den slags, og bare tanken herom får mig til på forhånd afskrive at det kunne smage godt :-)




Mælken varmes op til 32 grader.
Derefter dryppes 10 dråber osteløbe i pr. liter mælk.




Mælken stilles lunt ca 30 minutter. Jeg valgte at pakke mit ind i et gammelt håndklæde for at fremme processen.




Efter godt 3 minutter er mælken delvis stivnet. Derefter skæres mælken i mindre stykker og røres rundt, hvorved vallen frigives.




Vallen hældes fra, så man nu kune har en meget lille klump næsten færdig ost tilbage.




Osteklumpen varmes op under omrøring til 40 grader, derefter tilsættes salt og hvad man eller ønsker at smage til med.




Vallen bliver gemt et døgn, så kan jeg forsøge mig med at lave valleost.




Vædsken fra den opvarmede ost skal dryppe fra i et klæde.




Og osten lægges i pres.




Kunne ikke finde andet at lægge i pres under, så jeg har taget en pose mel pakket ind i en pose.




Osten lægges i kold saltlage natten over i køleskab.




Færdig ost som bare skal tørre nu.



Se de fine striber i klædet fra den lå i pres.

Selve produktionen er ikke så kompliceret. Men der skal voksen assistance ind over flere stedet. Der er temperaturer der skal holdes øje med og det at hælde vallen fra er ikke bare gjort med et snuptag. Der skal kippes mange gange med gryden.
Jeg tror det er vigtigt at hvis man har børnene med i processen, at man ikke laver for store portioner. Det kan være vanskeligt at styre.

Men man behøver ikke gå ud og købe en masse køkkengrej, det kan nemt klares med hvad man bruger i sin daglige husholdning.

Dog skal man være obs på at osteløben skal bestilles. Jeg forspurgte både hos materialisten og på apoteket. Ingen af stederne havde det. Hvis man googler osteløbe - køb, er der flere steder det kan fåes.

HJEMMELAVET SMØR.




Jeg vælger at lave min smør på fløde og i en køkkenmaskine. Jeg så en gang et program i tv med Jamie Oliver som gjorde det på denne måde, så tænkte det kan jeg også.



Min køkkenmaskine er desværre så lille at jeg kun kan lave af en halv liter fløde af gangen.




Det skulle vise sig at være klogt ikke at komme mere fløde i maskinen. Da vallen var skilt fra var der valle over hele mit bord, derfor ingen billeder. Men smør blev det og har tilsat salt.
Jeg kommer det i bagepapir i en skål. Nu til afkøling.



Jo jo det ligner sørme smør :-)





OG det kan skrabes med en kniv. Fjing fjong.




Og så bliver der prøvesmagt.
Manden har lavet lækker mad, sat rødvin frem og så et stykke grovt brød med hjemmelavet smør - Det er da ikke så ringe endda.

En super nem måde at lave smør på. Det kan laves med børn i næsten alle aldre. Vuggestuebørn og børnehavebørn kan hjælpe med at hælde op, tænde maskine osv.
De større børn/ SFO kan lave det selv efter instruktioner.

Begge dele er gode eksempler på hvad vi egentlig kan bruge mælken til ud over at drikke. Kan man så komme ud til mælkeproducenten og se hvor den faktisk kommer fra vil det være et godt projekt til et jord-bord-tema.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar